Verslag project Bulls Eye 2018-2023
Achtergrond zoals verwoord in de aanvraag 2017/2018 ‘Kennis van de individuele tumor leidt tot betere therapie’ (Bullseye): DNA-diagnostiek van tumoren ( dit is kijken in de kern naar eigenschappen van de kankercel) in combinatie met immunoprofilering van tumoren (dit is kijken naar afweercellen die rondom kankercellen aanwezig zijn) (binnen twee weken) moet leiden tot betere behandelresultaten met bestaande en nieuwe middelen.
Een aantal recente publicaties, (mede) verricht in het Radboudumc (van Herpen/ Verheul/Mehra (allen mede-auteurs)), ondersteunt onze Bullseye aanvraag uit 2018-2019, dat DNA-diagnostiek leidt tot een optimaal behandelplan met bestaande en nieuwe middelen.
- Priestley P, Baber J, Lolkema MP, Steeghs N, Bruijn E De, Shale C, et al. Pan-cancer whole-genome analyses of metastatic solid tumours. Nature [Internet]. 2019
- Velden DL van der, Hoes LR, Wijngaart H van der, Henegouwen JM van B, Werkhoven E van, Roepman P, et al. Drug Rediscovery Protocol - Expanded use of existing anticancer drugs. Nature [Internet]. 2019
- van Dessel LF, van Riet J, Smits M, Zhu Y, Hamberg P, van der Heijden MS, et al. The genomic landscape of metastatic castration-resistant prostate cancers reveals multiple distinct genotypes with potential clinical impact. Nat Commun [Internet]. 2019 Dec 20;10(1):5251.
In de achtergrond van onze aanvraag hebben we geschetst dat veelal een behandeling aan patiënten met kanker wordt gegeven, op basis van een groep patiënten (bijvoorbeeld prostaatkanker), en niet altijd gericht op de eigenschappen van de kanker zelf. Niet elke kanker is hetzelfde op moleculair (= DNA) niveau. Op DNA-niveau blijkt er zelfs overlap te zijn tussen verschillende tumortypes, dus bijvoorbeeld dat sommige eigenschappen van borstkanker bij prostaatkanker aanwezig zijn. Specifieke DNA-afwijkingen kunnen een goed aangrijpingspunt zijn voor een doelgerichte behandeling. Dit zijn zogenoemde targeted therapie en immunotherapie.
Er zijn voor verschillende patiënten met kanker, relevante DNA-afwijkingen te vinden, waarbij het vinden van deze specifieke mutaties kan leiden tot een extra behandeling in studieverband (=onderzoeksverband). DNA-diagnostiek kan dus leiden tot een meer persoonsgerichte behandeling. In de hierboven beschreven studie van Priestley blijkt na DNA-diagnostiek in >2000 tumoren van Nederlandse patiënten, dat in liefst 2 van de 3 patiënten er tenminste één geschikte target beschikbaar voor persoonsgerichte therapie. In de studie van van der Velden (‘Drug Rediscovery Protocol’/DRUP-studie) blijkt dat na matching van specifieke DNA-afwijkingen met geschikte doelgerichte therapie (alle soorten targeted therapie en immunotherapie), maar liefst 1 uit 3 patiënten ten minste 6 maanden profijt hadden van deze persoonsgerichte behandeling. Voor immunotherapie bleek de kans op een goede uitkomst het grootst; maar liefst 2 uit 3 uitbehandelde patiënten, met een specifieke DNA-profiel, hadden hier ten minste 6 maanden profijt van. Dit waren uitbehandelde patiënten, waarbij de kans op succes bij voorbaat klein was.
Een groot nadeel van bovengenoemde studies, is dat de DNA test moet worden uitgevoerd op een tumorbiopsie (van een uitzaaiing, bijvoorbeeld in de botten, lever of lymfeklieren). Dit is pijnlijk, tijdrovend, kostbaar en niet altijd mogelijk. Ongeveer 1 uit 3 van de biopten is niet succesvol. Niet bij alle patiënten wordt DNA-onderzoek verricht, vanwege het niet kunnen uitvoeren van deze ingreep (niet benaderbaar voor biopsie), of bijvoorbeeld omdat de patiënt deze ingreep weigert. Een deel van de patiënten loopt dus een optimale c.q. extra behandeling mis.
Derhalve hebben we ons binnen het project Bullseye ons gericht om het invasieve biopt te proberen te vervangen door een tumor DNA-analyse uit het bloed (zogenaamde ‘liquid biopsy’). Onze aanvraag heeft als doel om deze specifieke DNA-afwijkingen, zoals onderzocht in de DRUP-studie, te detecteren met een simpele bloedtest in plaats van een tumorbiopsie (nu nog de norm). Dit project moet leiden tot directe implementatie van deze DNA test, indien we kunnen laten zien dat de bloedtest een goede nauwkeurigheid heeft (hoge sensitiviteit en specificiteit).
In het Bullseye project hebben we in meer detail deze bloedtest beschreven. Na een bloedafname zal dit zogenaamde circulerend (in het bloed) tumor DNA (ctDNA) geïsoleerd worden vanuit het bloed. Het ctDNA zijn kleine tumor DNA fragmenten afkomstig vanuit de kanker, dat in het bloed te detecteren is. Dit ctDNA bevat in principe alle eigenschappen van de tumor, het zogenaamde DNA-profiel van de kanker. We zullen allereerst onderzoeken welke specifieke afwijkingen we met grote nauwkeurigheid in bloed als weefsel kunnen terugvinden, met onze specifieke bloedtest. Sommige DNA-afwijkingen niet kunnen worden teruggevonden, hier willen we ook onderzoek naar doen.
Ook andere studies bevestigen dat een bloedtest (ctDNA) in principe gebruikt kan worden, om voor patiënten een individueel behandelplan op te stellen, zoals succesvol aangetoond in de DRUP-studie. Wel is het van belang dat de workflow (buizen/afname/isolatie) en bio-informatische analyse (dus het uitwerken van de resultaten) optimaal ingeregeld is.
We hebben besloten ons aanvankelijk te richten op het melanoom, prostaat- en blaaskanker, speekselklierkanker, ovariumkanker en weke delen sarcomen. Per tumortype proberen we in het ctDNA dezelfde afwijkingen terug te vinden die we eerder in het weefsel hebben gezien.
Vraagstellingen
- Melanoom (huidkanker): Voor het gemetastaseerd melanoom wordt altijd een DNA test gedaan, dat van belang is voor het verdere beleid. Dit is de BRAF V600E mutatie. Indien aanwezig is de kans op respons 70-80% voor zogenaamde BRAF/MEK-remmers. De test vindt nu nog plaats op weefsel, maar het is ons doel om deze test beschikbaar te krijgen als ctDNA test (bloedtest). Hiervoor zullen we in patiënten met een BRAF V600E mutatie bloedtesten en zo te testen wat de concordantie is.
- Prostaat/blaas: Voor een groot deel van patiënten met DNA-onderzoek op een tumorbiopsie is er gepaard bloed beschikbaar. Hieruit zal het ctDNA worden geïsoleerd, en is het de bedoeling dat we proberen meerdere DNA mutaties op te pikken die van belang zijn voor behandeling. Hiermee kunnen we in de toekomst bij uitgezaaide prostaatkanker patiënten, vaak met uitzaaiingen in moeilijk te bereiken organen (botten), een invasief tumorbiopsie besparen.
- Prostaat/Speekselkliertumoren: Voor deze tumortypes speelt een specifieke DNA-mutatie/afwijking in de testosteron hormoon receptor (androgeen receptor) een belangrijk drijvende rol achter tumorgroei. Deze mutatie kan geremd worden door specifieke medicijnen. Deze DNA-afwijking kan ook in de loop van de tijd verdwijnen; het is dus van belang op meerdere momenten deze receptor mutatie te kunnen meten, zodat we weten of het nog zinvol is om deze behandeling in te zetten, of dat we moeten wisselen naar een andere behandeling. We zullen heel nauwkeurig deze DNA-afwijking vanuit de bloedtest kunnen bestuderen.
- Sarcomen: voor deze tumortypes zorgen complexe DNA-veranderingen (fusies/translocaties) voor tumorgroei. Het is niet duidelijk of deze specifieke afwijkingen kunnen worden teruggevonden in het ctDNA, maar hier zullen we onderzoek naar verrichten.
- Tumortype overstijgend:
- Mutaties in genen betrokken bij het herstel van DNA. Deze DNA-reparatie mutaties komen in verschillende tumortypes voor, zoals borstkanker, prostaatkanker, baarmoeder- en eierstokkanker en vele anderen. Deze mutaties zijn bijvoorbeeld in het bekende BRCA1/2 genen. De aanwezigheid van deze mutaties is belangrijk, gezien de goede behandelopties die beschikbaar komen. We zullen met een specifieke bloedtest ontwikkelen op ctDNA die deze BRCA1/2 afwijkingen kunnen detecteren.
- Andere DNA-reparatie mutaties betreffen de zogenaamde MMR genen (o.a. MSH2/MSH6/CDK12). We willen met de ctDNA bloedtest al deze patiënten kunnen selecteren omdat de kans dat deze patiënten het goed doen op immunotherapie groot is.
Voortgangsrapportage, dd februari-2020
Er is toestemming verkregen na medisch ethische toetsing, voor de opslag van bloed- en weefsel voor het uitvoeren DNA-analyse op het ctDNA in patiënten met urologische tumoren (blaas en prostaat), speekselklier en melanoom. Binnen deze vier tumortypes zal met name de focus van het onderzoek in de eerst jaren plaatsvinden.
- In het kader van biobanking worden er ongeveer 100 patiënten per jaar gebiobanked voor onderzoek (o.a. Bullseye) ; in totaal zullen 300 patienten hieraan deelnemen.
- Er is een klinische database gebouwd en wordt beheerd door de Bullseye onderzoekers van de medische oncologie en deze data wordt gekoppeld aan onderzoeksresultaten.
Ad 1. Melanoom.
Studie deels uitgevoerd
Uitslag: BRAF V600E mutatie in weefsel kan ook worden teruggevonden in het bloed (ctDNA). De betrouwbaarheid (sensitiveit) van deze test is 97% (n=57 patiënten). Een ander belangrijk voordeel is dat de uitslag van deze test binnen 24 uur na bloedafname aanwezig is i.p.v. 5-7 werkdagen.
Implementatie: Op basis van deze bevindingen is de test van in het eerste jaar van de Bullseye naar kliniek gebracht. Dit kan van waarde zijn bij patiënten zonder weefsel biopt, of bij patiënten die niet een week kunnen wachten op de weefseltest. Dit leidt tot dagen eerder kunnen starten met een optimale behandeling bij patiënten.
Ad 2. Prostaat/blaas.
Studie in uitvoering
Er is weefsel en bloed verzameld van ongeveer 200 patiënten binnen het Radboudumc, die ook binnen de CPCT/DRUP-studies zijn behandeld. Deze patiënten hebben uitgebreid DNA onderzoek op weefsel gehad. Deze DNA-mutaties zullen ook worden getest op het ctDNA in het bloed met een specifiek panel. De eerste uitslagen hiervan volgen eind 2020.
- Uitgebreide (>20 testen) ctDNA-test opzetten en valideren
Ad 3. Prostaat/speekselklier
Studie in uitvoering
Eerste test is ontwikkeld om DNA-afwijkingen aan te tonen (in de hormoonreceptor) in ctDNA van patiënten met prostaat en speekselklierkanker. Twee andere testen zijn nog in ontwikkeling. Patiëntmateriaal grotendeels verzameld, ruim 250-300 patiënten. Klinische gegevens zijn verzameld in database. De eerste resultaten volgen in medio 2020.
- Simpele (1 test) ctDNA-test opzetten en valideren (concordantie studie)
Ad 4. Sarcomen
Studie in uitvoering
Patiënten materiaal wordt verzameld. Klinische gegevens verzameld in database. Eerste resultaten zullen volgen in 2021.
Ad 5. Tumortype overstijgend
Studie in uitvoering
Patiëntmateriaal is verzameld. Klinische gegevens zijn verzameld in database. Bio-informatische analyse loopt en resultaten worden verwacht begin 2020. Medio 2020 zullen we werken aan publicatie.
- ctDNA-test opzetten en valideren voor het diagnosticeren van zogenaamde DNA reparatie genen (BRCA1 en BRCA2 mutaties; MMR mutaties; CDK12 mutaties). Dit zijn tumor-agnostische testen, dat will zeggen testen die voor elke kanker belangrijk zijn.
Inmiddels zijn twee PhD studenten ongeveer 1 jaar bezig
Sofie Tolmeijer, is medisch bioloog en betrokken bij de uitvoer van deze tumor DNA-analyse op het ctDNA in het bloed. Sofie zal haar onderzoek met name richten op het opzetten van deze verschillende ctDNA testen. Voor meer expertise, zal Sofie begin 2021 een 3 maanden in het prestigieuze Vancouver Prostate Cancer Center verblijven bij Alexander Wyatt, de expert op het gebied van ctDNA analyse, om zeer belangrijke ervaring op doen om in het Radboudumc te implementeren.
Samhita Pamidimarri Naga, is bioinformaticus en betrokken bij de complexe analyse van deze bloed tumor DNA-analyse. Ze zal nauw samenwerken met Sofie, om zo betrouwbare resultaten te geven van de ctDNA test.
Verslag project Bulls Eye Q3 en Q4 2020
Door de middelen van de Paul Speth Stichting zijn afgelopen jaar nieuwe innovaties mogelijk gemaakt binnen het kankeronderzoek. Ten eerste is er afgelopen jaar een bloedtest ontwikkeld voor patiënten met een vorm van huidkanker, genaamd melanoom. Ongeveer de helft van de melanoom patiënten heeft een specifiek genetisch foutje in de tumor zitten, een tumor mutatie, waardoor ze in aanmerking komen voor een mutatie-gerichte therapie. Om erachter te komen of dit foutje aanwezig is, wordt momenteel bij patiënten een stukje tumorweefsel afgenomen. Deze ingreep kan echter invasief zijn voor de patiënt en het duurt een aantal weken voor er een testuitslag bekend is en de patiënt kan starten met de juiste behandeling. Binnen ons onderzoek hebben we gekeken of we dit specifieke foutje ook in bloed kunnen detecteren. Een bloedafname is namelijk een snellere, gemakkelijkere en veel minder invasieve manier in vergelijking met de traditionele weefselafname. Bovendien kunnen patiënten sneller starten met de juiste therapie door een snellere testuitslag. Uit ons onderzoek is gebleken dat voor patiënten met uitgezaaide ziekte de specifieke tumor mutatie bij bijna alle patiënten (98%) in het bloed terug te vinden was. Dit bekent dat voor de meeste patiënten de bloedafname een vervanging zou kunnen zijn voor de weefselafname. Daarnaast is er met de bloedtest een uitslag bekend binnen 2 dagen na de bloedafname, wat veel sneller is in vergelijking met het weefselbiopt. De resultaten van dit onderzoek zijn naar het vakblad “Molecular Oncology” gestuurd en worden hopelijk binnenkort gepubliceerd. Naast onderzoek bij huidkanker patiënten, is er ook gewerkt aan soortgelijke bloedtesten voor blaaskanker en prostaatkanker patiënten. In tegenstelling tot huidkanker, zijn bij blaaskanker en prostaatkanker niet één maar meerdere genetische foutjes van belang voor het uitkiezen van de beste behandeling voor een patiënt. Daarom wordt er momenteel gewerkt aan methoden waarbij meerdere tumor foutjes tegelijk bekeken kunnen worden in het bloed van patiënten met blaaskanker of prostaatkanker. In 2021 hopen wij hiervan de eerste resultaten te krijgen.
Verslag project Bulls Eye Q1 2021
Afgelopen kwartaal lag de focus van dit Paul Speth gefinancierde project op bloedtesten voor blaas- en prostaatkanker. Met deze bloedtesten proberen wij de genetische foutjes van de tumor, tumor mutaties, te detecteren in het bloed. Door de specifieke tumor foutjes te achterhalen kan gericht gezocht worden naar therapieën die het effect van deze genetische foutjes tegen gaan en daarmee de tumor bestrijden. Een goed voorbeeld van zo’n genetische fout is een BRCA mutatie. BRCA mutaties zijn voornamelijk bekend als de mutaties die een verhoogd risico geven op borstkanker. Vrouwen die geboren worden met een BRCA mutatie kunnen daarom preventief hun borsten laten verwijderen of een screening programma ingaan voor borstkanker. Maar BRCA mutaties kunnen ook later in het leven ontstaan en niet alleen aanleiding geven tot borstkanker, maar ook tot prostaatkanker. Gelukkig zijn er recent therapieën ontwikkeld die het effect van BRCA mutaties tegenwerken, waardoor de tumor gericht bestreden kan worden. Daarom zijn we binnen dit project opzoek naar methodes waarmee we zo gevoelig mogelijk verschillende genetische foutjes kunnen detecteren uit het bloed van patiënten. Hiermee willen wij proberen inzicht te krijgen in welke therapie het meest effectief zullen zijn per patiënt (“personalized medicine”). Deze detectie methodes worden eerst computationeel ontwikkeld met reeds beschikbare data, waarna we de methode gaan toepassen op de bloedmonsters van verschillende prostaatkanker en blaaskanker patiënten binnen het Radboudumc. Voor prostaatkanker zijn we hiervoor in de computationale ontwikkelingsfase en voor blaaskanker zijn we al in de fase waarbij de eerste bloedmonsters van patiënten worden getest.
Verslag project Bulls Eye Q2 2021
In het tweede kwartaal zijn er alleen personeelskosten en geen materiële kosten gemaakt. Er is in dit kwartaal namelijk verder gewerkt aan de analyse van de experimenten die beschreven staan in de factuur van het eerste kwartaal (zie hieronder). Afgelopen kwartaal lag de focus van dit Paul Speth gefinancierde project op bloedtesten voor blaas- en prostaatkanker. Met deze bloedtesten proberen wij de genetische foutjes van de tumor, tumor mutaties, te detecteren in het bloed. Door de specifieke tumor foutjes te achterhalen kan gericht gezocht worden naar therapieën die het effect van deze genetische foutjes tegen gaan en daarmee de tumor bestrijden. Een goed voorbeeld van zo’n genetische fout is een BRCA mutatie. BRCA mutaties zijn voornamelijk bekend als de mutaties die een verhoogd risico geven op borstkanker. Vrouwen die geboren worden met een BRCA mutatie kunnen daarom preventief hun borsten laten verwijderen of een screening programma ingaan voor borstkanker. Maar BRCA mutaties kunnen ook later in het leven ontstaan en niet alleen aanleiding geven tot borstkanker, maar ook tot prostaatkanker. Gelukkig zijn er recent therapieën ontwikkeld die het effect van BRCA mutaties tegenwerken, waardoor de tumor gericht bestreden kan worden. Daarom zijn we binnen dit project opzoek naar methodes waarmee we zo gevoelig mogelijk verschillende genetische foutjes kunnen detecteren uit het bloed van patiënten. Hiermee willen wij proberen inzicht te krijgen in welke therapie het meest effectief zullen zijn per patiënt (“personalized medicine”). Deze detectie methodes worden eerst computationeel ontwikkeld met reeds beschikbare data, waarna we de methode gaan toepassen op de bloedmonsters van verschillende prostaatkanker en blaaskanker patiënten binnen het Radboudumc. Voor prostaatkanker zijn we hiervoor in de computationale ontwikkelingsfase en voor blaaskanker zijn we al in de fase waarbij de eerste bloedmonsters van patiënten worden getest.
Verslag project Bulls Eye Q3 2021
In het 3e kwartaal 2021 lag de focus op het verder uitwerken en ontwikkelen van de bloedtesten voor patiënten met prostaatkanker. Met deze bloedtesten zijn wij opzoek naar foutjes van de tumor in het bloed. De soorten foutjes die wij terugvinden in bloed kunnen informatie bevatten over welke behandeling het best past bij de patiënt (“personalized medicine”). Zo is immunotherapie wel geschikt voor het behandelen van de ene tumor, maar werkt het niet goed bij de andere tumor. Afgelopen kwartaal is er daarom gewerkt aan twee verschillende methode om deze foutjes op te pikken uit het bloed van prostaatkanker patiënten. Voor de eerste methode zijn wij opzoek gegaan naar alle veelvoorkomende foutjes die op dit moment bekend zijn voor prostaatkanker en welke invloed kunnen hebben op de behandelkeuze voor patiënten. Met deze test willen wij dus een specifieke set bekende foutjes gaan testen in het bloed. De uitslag van deze test kan dan gebruikt worden voor het adviseren voor een specifieke behandeling. Bij de tweede methode focussen we niet op een specifiek foutje, maar op het totale foutjes profiel van de tumor. Dit totale profiel van de tumor kan een indicatie geven of een behandeling past bij een patiënt. Zo is immunotherapie vaak effectiever bij tumoren met een erg beschadigd profiel met zeer veel foutjes. De combinatie van deze twee testen wordt op dit moment getest op hoe goed en betrouwbaar ze werken.
Verslag project Bulls Eye Q4 2021
Ook in het 4e kwartaal 2021 lag de focus op het verder uitwerken en ontwikkelen van de bloedtesten voor patiënten met prostaatkanker. Met deze bloedtesten zijn wij opzoek naar foutjes van de tumor in het bloed. De soorten foutjes die wij terugvinden in bloed kunnen informatie bevatten over welke behandeling het best past bij de patiënt (“personalized medicine”). Zo is immunotherapie wel geschikt voor het behandelen van de ene tumor, maar werkt het niet goed bij de andere tumor. Om deze bloedtest te ontwikkelen is er eerst een overzicht gemaakt van de meest voorkomende foutjes die op dit moment bekend zijn voor prostaatkanker en welke invloed kunnen hebben op de behandelkeuze voor patiënten. Dit is gedaan door middel van literatuur onderzoek en het samenwerken met andere onderzoeksgroepen. Vervolgens is gekeken hoe deze foutjes het best “gevangen” kunnen worden uit het bloed. Het ontwerp van de bloedtest is dit kwartaal afgerond en zal in het aankomende kwartaal getest worden op efficiëntie en betrouwbaarheid. Daarnaast is er een start gemaakt binnen een project dat zich focust op bloedtesten bij patiënten met een melanoom. Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker. Het melanoom kan in sommige gevallen operationeel verwijderd worden waarna sommige patiënten de mogelijkheid krijgen tot een extra therapie na de operatie. Met bloedtesten net na de operatie en tijdens de aanvullende behandeling willen wij bepalen (1) bij hoeveel patiënten er na de operatie er nog tumor detecteerbaar is in bloed en (2) voor wie de aanvullende behandeling effectief is. Afgelopen kwartaal is er georiënteerd in 30 patiënten of tumor nog detecteerbaar was in bloed na de operatie en of bloedtesten tijdens de aanvullende behandeling duidelijkheid konden geven in de efficiëntie van de behandeling. Deze resultaten worden momenteel uitgewerkt, waarna de studie wordt uitgebreid naar een groep van ongeveer 100 patiënten.
Verslag project Bulls Eye Q3 2022
Zoals beschreven in het rapport van Q2 is er deze periode verder gewerkt aan het testen en optimaliseren
van een bloedtest voor patiënten met prostaatkanker. Met deze test willen we prostaatkanker
eigenschappen opsporen in het bloed om zo een persoonlijk(er) behandelplan op te kunnen stellen per
patiënt. Om zo goed mogelijk alle foutjes op te kunnen sporen wordt de efficiëntie van de bloedtest
uitgebreid getest op verschillende vlakken. Dit kwartaal is er gewerkt aan een lijst met verbeterpunten van
de test, die hopelijk kunnen worden doorgevoerd in Q4. Hierna zal de vernieuwde test opnieuw
geëvalueerd worden op efficiëntie voor deze gebruikt wordt voor het testen van patiënten materiaal.
Daarnaast is er vervolg onderzoek gedaan naar een gelijke bloedtest in patiënten met uitgezaaide
blaaskanker. In het eerdere verslag van Q2 zijn de eerste resultaten van deze bloedtest beschreven.
Afgelopen kwartaal hebben wij materiaal verzameld van een onafhankelijke groep patiënten om de waarde
van de bloedtest te kunnen bevestigingen. In Q4 zal de bloedtest worden uitgevoerd op deze groep
patiënten.
Verslag project Bulls Eye Q4 2022
In dit kwartaal lag de focus op drie soorten kanker: prostaatkanker, blaaskanker en melanoom (huidkanker).
Zoals eerder beschreven in het rapport van Q3 2022, hebben wij voor prostaatkanker een bloedtest
ontwikkeld die foutjes van de tumor kan opsporen in het bloed om zo een persoonlijk(er) behandelplan
voor patiënten te maken. Deze test hebben wij verder verbeterd in Q4 en hopen wij in 2023 te kunnen
testen op bloed samples van patiënten.
Voor blaaskanker hebben wij gewerkt aan een vergelijkbare bloedtest. Hierbij waren we vooral benieuwd of
we de bloedtest konden herhalen tijdens de behandeling van blaaskanker patiënten en of de resultaten van
deze test ons iets konden vertellen over de response op de behandeling. Hierover hebben wij uitgebreider
gerapporteerd in het rapport van Q2 2022. De eerste resultaten van 40 patiënten leken toen erg
veelbelovend en daarom hebben we nog een onafhankelijke groep patiënten getest met dezelfde bloedtest.
De experimenten voor deze onafhankelijke groep zijn afgelopen kwartaal uitgevoerd en de resultaten
hopen wij verder uit te werken begin 2023.
Als laatst is er onderzoek gedaan naar bloedtesten bij patiënten met een melanoom (een type huidkanker).
Het melanoom kan in sommige gevallen operationeel verwijderd worden waarna patiënten de mogelijkheid
krijgen tot een extra therapie na de operatie. Met bloedtesten net na de operatie en tijdens de aanvullende
behandeling willen wij bepalen (1) bij hoeveel patiënten er na de operatie er nog tumor detecteerbaar is in
bloed en (2) voor wie de aanvullende behandeling effectief is. Hierover hebben wij eerder in Q1 2022
geschreven. Toen hadden we voor 30 patiënten de bloedtest uitgevoerd. Nu is deze groep uitgebreid naar
50 patiënten. De eerste conclusies van dit onderzoek verwachten wij in 2023.